Gelukkig zijn

Mensen vragen wel eens hoe ik zo positief kan blijven. Ja, ik heb eigenlijk best een kut leven, als je het vergelijkt met mijn gezonde vriendinnen. Maar toch ben ik bijna nooit écht ongelukkig.

Whaaaaat? Hoe dan?

Bewust genieten
Gelukkig zijn heeft voor mij alles te maken met de manier waarop je in het leven staat. Geniet je van wat je doet? Verwonder je je over de dingen die je meemaakt of ziet? Sta je stil bij de goede dingen die gebeuren? Ben je in het hier en nu?

Ik wel, zo vaak mogelijk. Daardoor kan ik intens genieten van de dingen die ik doe of van de dingen of mensen om me heen. En volgens mij is dat de essentie van gelukkig zijn: bewust genieten van wat er op dat moment gebeurt.

De natuur, een wandeling met de honden door het bos, het mooie weer, de schoonheid van de moestuin, eigen groenten kweken, verse muntthee van mijn eigen tuintje, leuk of diep contact met mensen. Allemaal momenten waarop ik oprecht gelukkig kan zijn en waar ik me bewust van ben.

Een positieve instelling (focussen op de goede dingen)
’s Avonds voor het slapen sta ik regelmatig stil bij waar ik allemaal dankbaar voor ben. Dat kunnen heel kleine dingen zijn (meestal eigenlijk), maar zo leg ik voor mezelf de nadruk op de dingen die goed gaan. Ik focus niet op hoe slecht de dag was, maar probeer overal nog goede dingen in te zien.

Geloof me, ik ben echt niet altijd vrolijk en dankbaar. Soms ben ik heel boos en verdrietig dat mijn leven zo loopt. Maar er moet een balans zijn tussen het verdriet en een positieve instelling. Wanneer je ziek wordt moet er genoeg ruimte zijn om te rouwen om wat je bent verloren. Maar daarnaast heb je er niks aan om achterover op de bank te gaan zitten treuren. Je een slachtoffer te voelen. Dat verandert niks aan de situatie en je voelt je er niet beter door. Dus huil ik even heel hard om hoe klote het is, maar daarna stap ik in de auto om naar de moestuin te gaan, en geniet ik intens van het wroeten in de aarde en het zonnetje op mijn rug.

Het gevoel invloed te hebben op je leven
Behalve dankbaar zijn voor wat je hebt en genieten van het moment, denk ik dat het gevoel invloed te hebben op je eigen leven bijdraagt aan geluksgevoel. Als je ziek wordt voelt het soms alsof je zelf erg weinig invloed hebt op je leven, maar dat is onzin. Je hebt op zoveel dingen invloed, ziek of niet ziek.

Ik ben zelf nogal voorstander van lijstjes en plannen maken. Op sommige gebieden van je leven kan je best planmatig te werk gaan. Wil je je vrienden meer zien? Dan zal je daar actief achteraan moeten. Wil je meer nieuwe dingen doen? Ga op zoek en schrijf op wat je allemaal wilt doen. Plan het in. Make it work! Ik heb bijvoorbeeld een lijstje liggen met alle leuke dingen die ik nog wil doen. Word je vrolijk van, zo’n lijstje!

Dus pak die pen en ask yourself:

 • Waar word jij blij van?
 • Wanneer voel je je het gelukkigst? Hoe komt dat?
 • Hoe kan je deze situatie vaker creëren?
 • Welk cijfer geef jij je leven?
 • Wat moet er veranderen om het een hoger cijfer te kunnen geven?
 • Wat kan je daar zelf voor ondernemen?

Een ander voordeel van opschrijven wat je wensen zijn, is dat je soms al je wensen waarmaakt maar er niet bij stil staat, omdat je dan alweer nieuwe wensen hebt. Door ze op te schrijven en later terug  te lezen, zie je dat je je wensen eigenlijk best vaak uit laat komen en dat je best veel toekomt in het leven!

Dus ja, gelukkig zijn. Wat mij betreft veel belangrijker dan carrière maken, een dikke auto, je kind het nieuwste speelgoed kunnen geven. Genieten, lachen, er zíjn. Daar gaat het om.

“If it makes you happy, it’s not a waste of time.”

Soms lijkt het alsof ik mijn situatie al helemaal heb geaccepteerd, maar dat is niet zo. Ik accepteer dat ik er nu mee moet dealen. Ik weet namelijk nog helemaal niet hoe mijn toekomst eruit komt te zien. Het voordeel in mijn geval is dat ik zelfs niet weet hoe de volgende dag zal zijn. En misschien is morgen wel een goede dag… 😉

Roos

Related posts

2 Thoughts to “Gelukkig zijn”

 1. Shirley

  Hoi Roos, het kopje ” even voorstellen” lees ik nu net. Had je blogs al wel gelezen.
  Meissie, ik wens je alle sterkte van de wereld! En wat fijn dat je zo positief bent ingesteld.
  Liefs van Shirley en ook van Han. Xxx

  1. Hoi Shirley en Han, heel lief, bedankt! xx

Leave a Comment