Triggerpoint massage

Ik ben aanvullend verzekerd en kijk elk jaar naar welke zorg ik hier voor kan krijgen. Een paaldans genootje wees mij op triggerpoint massage. Dat leek me wel wat, een uurtje gemasseerd worden..

Boy, was I wrong.

Voor de mensen die net als ik niet wisten wat triggerpoint massage inhoudt: je noemt het ook wel  dry needling.. Juist ja! Dus toen ik daar lag en hij de naalden tevoorschijn haalde dacht ik even: quoi?

Nu ben ik absoluut niet bang voor naalden, maar een naald in een pijnlijke spier prikken doet écht pijn (ik riep nog net niet om mijn moeder, maar het scheelde niet veel). Het prikken voelt een beetje als elektrische schokjes door je spier, die met flitsen uitschieten naar het gebied eromheen. Maar ik liet niks merken van mijn verbazing en heb mezelf zachtjes uitgelachen om het misverstand.

 “Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zogenaamde “triggerpoints” en is geen energie behandeling. Een triggerpoint is een “knoop” in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.”

Aangezien knopen pijn op afstand kunnen geven, kan het zijn dat de pijnlijke spier in je rug veroorzaakt wordt door een knoop in je nek. Door wat oefeningen weet hij op welke plek hij moet prikken. Soms kan je deze zogenaamde knopen zelf voelen. Ik kan ze heel duidelijk in mijn buik voelen, net kleine speldenkopjes in mijn weefsel.

De man waar ik heen ga is opgeleid als fysiotherapeut en heeft daarnaast allerlei diploma’s op het gebied van masseren en triggerpoints. Hij geeft tijdens de behandeling veel uitleg en gooit met allerlei Latijnse spiernamen waar ik nog nooit van heb gehoord (maar waarop ik antwoord met “Oh ja. Ja, die ja”), maar dat is niet erg, want de behandeling werkt!

Ik voel me echt beter als ik ben geweest (al vergt het wel iets van moed om er weer heen te gaan). Hij maakt knopen los, maar nog belangrijker: hij kijkt waarom er knopen ontstaan en geeft tips. Hij kijkt naar de kracht van je spieren en je houding. Ik had bijvoorbeeld altijd last van mijn rechter bilspier en de buitenkant van mijn rechtervoet. Die bilspierspier heeft hij losgemaakt met dry needling en de tip gegeven meer op het midden van mijn voeten te gaan staan. Ik leunde namelijk naar rechts waardoor mijn bilspier en rechtervoet meer belast werden. Na die keer nooit meer last van gehad. Top!

Zéker de moeite waard als je je houding eens wilt laten checken of als je vaak last hebt van pijnlijke spieren. Maar wees voorbereid, want voor het geval het nog niet duidelijk was: it hurts;)

Roos

Bron: http://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php

Related posts

Leave a Comment