Houvast

Vertrouwen en zorgen wisselen elkaar af. Het verlangen om te LEVEN wordt sterker en de slechte dagen worden zwaarder. De emotionele rollercoaster van betere en heel slechte dagen – het hebben en weer verliezen van hoop – vallen me zwaar.

Om dit een beetje te kunnen verdragen zoek ik altijd houvast. Momenteel vind ik die in Andy Cutler en Sarah Myhill. My new best friends!

Dr. Sarah Myhill
Onlangs ben ik begonnen aan het boek van Dr Sarah Myhill “Diagnosis and testament of ME and CVS – it’s mitochondria, not hypochondria”. Fantastisch interessant boek waar ik me helemaal in kan vinden. Alles wat zij noemt klopt met hoe ik het ervaar.

Volgens dr Sarah Myhill worden CVS en ME veroorzaakt door het niet goed werken van je mitochondriën, om precies te zijn het langzame recyclen van energie molecuul ATP. Haar onderzoeken geven aan dat mitochondriën om twee redenen niet goed kunnen werken: 1) because of nutritional deficiencies en 2) because of blockages caused by toxins.

Behandeling
Haar behandel adviezen bestaan uit:
– Supplementen om de nutritional deficiencies aan te pakken
– Laten testen op zware metalen
– Detoxen en het verminderen van toxines in je omgeving
– Overstappen op het paleo-keto dieet, zodat je in de vetverbranding raakt en geen suikerspiegel schommelingen meer hebt
– Behandelen van je “fermenting gut”
– Behandelen van virussen, infecties, parasieten
– Ondersteunen van je schildklier en je bijnieren
– Pacing: 80% van je energie gebruiken en 20% overhouden voor herstel. Niet doorduwen!!

Andy Cutler Chelation
Haartest
Ik heb een haartest besteld om te testen op zware metalen. Ik denk dat er een kans is dat ik dit heb.
Waarom?
Een kwikvergiftiging kan je meekrijgen van je moeder en toevallig heeft mijn moeder nog ouderwetse amalgaam vullingen.
Ook ben ik slechter geworden door onjuist ontgiften, waardoor ik in de richting ben gaan denken van zware metalen. Want onjuist ontgiften met een zware metalen belasting zorgt ervoor dat de zware metalen zich verplaatsen in je organen en hersenen en daar kan je nog zieker van worden.
Verder weet ik dat ik slecht ontgift, waardoor zware metalen zich kunnen gaan stapelen (en er volgens Sarah Myhill dus voor zorgen dat mijn mitochondriën minder goed werken).

Gelukkig kan ik dit gewoon testen door een haartest te doen!

Protocol
Wanneer er uit de test komt dat ik een zware metalen belasting heb kan ik starten met het Andy Cutler Chelation protocol. Een heel strikt, mega intens protocol om zware metalen uit je lichaam te krijgen. Dit doe je door rondes te doen van 64 uur waarbij je om de twee a drie uur (en zeker niet langer!!) dag en nacht een “chelator” inneemt: een chemical dat zich bindt aan de zware metalen in je lichaam. Kijk dit korte filmpje waarin het heel simpel wordt uitgelegd.
Na die ronde van 64 uur houd je een paar dagen rust zodat je lichaam even bij kan komen en doe je daarna weer een volgende ronde, dus ongeveer één ronde per week. Dit kan jaren duren, tot alle metalen uit je lichaam zijn. Maar je kan wel al binnen drie maanden permanente verbetering zien en dat is heel hoopvol. I NEED THAT.

Omdat dit uitscheiden van zware metalen met behulp van deze chelators onwijs zwaar is voor je lichaam, moet je je lichaam heel goed ondersteunen. Vooral je bijnieren en je lever. Anders zal je lichaam het ontgiften niet aankunnen en word je er alleen maar zieker van.

En my god, wat hoop ik dat hier verbetering te behalen valt. Want er zijn mensen echt heel ziek door een zware metalenbelasting en ik lees zoveel succes verhalen in hun facebook groep (met bijna 60 duizend leden!).
Eerst de metalen test maar eens afwachten.. En dan horen jullie het wel.

Dromen
Deze winter is me makkelijker afgegaan dan andere winters. Ik heb weinig kou gehad en heb de hele winter gedate met een heel leuke man, dat helpt altijd:)

Maar nu na een paar maanden binnen zitten kriebelt het enorm om weg te gaan. Even uit deze omgeving. Ik droom van zwemmen in een helder blauwe zee en blote voeten in het warme zand. Naar de wereld zien.
Dus ik ben aan het kijken wat met mijn beperkte energie en budget mogelijk is. Gelukkig maak je mij al heel blij met een paar dagen kamperen of een weekendje Gent.

Verder heb ik in het vooruitzicht:

Play Festival 19-22 april: HEEL veel zin in, hopen dat ik de energie heb om workshops te volgen. Dansen gaat niet meer sinds een half jaar, maar gelukkig kost knuffelen weinig energie en dat kan daar in overvloed.

Eigentijdse Jongeren Festival augustus: vorig jaar was dat drie dagen intens genieten.

Play vakantie augustus: een week met 40 leuke mensen in België tegen de Franse grens.

En hopelijk deze zomer heel veel zonnige dagen om even naar het water te kunnen gaan!

Hm, dit schrijven heeft al geholpen.

Liefs,

Roos

PS. Voor de mensen die denken: wat is Play? DIT is Play.

Related posts

13 Thoughts to “Houvast”

 1. Maarten

  Hey Roos,

  Mooie blog weer! Goed om te horen dat je zoveel nieuwe dingen probeert. Had op je vorige blog een comment achtergelaten, maar zie dat deze er niet (meer) bijstaat.

  Groetjes! 🙂

  1. Hoi Maarten,
   ik heb je reactie gezien, had hem alleen nog niet goedgekeurd!
   Bedankt voor je woorden:)

 2. Fia

  Wat een hoop interessante informatie! Waar merk je aan dat je slecht bent in ontgiften? Ik las in een andere post van je dat je al van kefir gaat ontgiften, maar hoe merk je dat precies?
  Waar heb je de haartest besteld? Ik ben een beetje gaan googlen en kom van alles tegen. Ik vind het vooral zo moeilijk om te beslissen waar ik geld aan uit moet geven. In het reguliere circuit is weinig te halen en de alternatieve behandelingen zijn er veel, maar zijn vaak duur. Ik zie door de bomen het bos niet meer.
  Ben erg benieuwd wat er bij jou uit de test komt!

  1. Hoi Fia,
   ik merk dat ik slecht kan ontgiften doordat van allerlei dingen die de ontgifting op gang brengen mijn klachten heel sterk verergeren. En zodra ik er mee stop trekt dat weer bij. Ook weet ik vanuit mijn DNA test van 23andme.com dat ik te weinig Glutathion heb, je nummer 1 antioxidant.

   Ik volg zelf de facebook groep “Andy Cutler Chelation: Safe Mercury and Heavy Metal Detox” waarin onder Aankondigingen een newbie flow chart staat met heel veel informatie stap voor stap. Heel overzichtelijk. Daar staat ook waar je een haartest kunt bestellen, de do’s en don’ts, hoe je je lichaam ondersteunt bij het ontgiften, etc.
   De haartest heb ik besteld via http://www.DirectLabs.com (Maybe it’s mercury MIM internationale set) en kostte me €110. Maar ik raad je echt aan om de vastgezette informatie in die facebook groep te lezen, want er zit enorm veel kennis en veel mensen met vermoeidheidsklachten hebben ook een zware metalen belasting. Dan kan je dan beslissen of je die haartest wilt doen.

   Ik zie ook vaak door de bomen het bos niet meer en het blijft keuzes maken, uitproberen en hopen dat iets werkt.
   Ik adviseer bij dezelfde klachten als ik:
   – B12 injecties! Hydro of methyl of adenosyl hangt af van je lichaam en hoe je erop reageert, maar vaak is standaard hydro. Ik reageer daar heel goed op.
   – Het boek van Dr Sarah Myhill (maar dan weer niet haar adviezen wb zware metalen ontgiften, daarvoor adviseer ik Andy Cutler Chelation protocol dus). Staat veel informatie in, je begrijpt dan beter hoe je lichaam werkt en waarom je weinig energie hebt volgens haar theorie. En dus de behandeladviezen die ik in deze blog schijf uitgelegd.
   – Het ondersteunen van je bijnieren, echt HEEl belangrijk, met bij voorkeur Adrenal Cortex van het merk Thorne van 50 mg (te bestellen via iherb, véél goedkoper dan in NL). Dit supplement wordt ook wel ACE genoemd. En verder om je bijnieren te ondersteunen: vitamine B5, heel veel vitamine C en magnesium.
   – Testen op zware metalen en lid worden van die facebook groep.

   Heel veel succes en je mag altijd vragen stellen!
   Liefs

   1. Fia

    Lief dat je m’n vragen zo uitgebreid beantwoord, je kan er bijna een nieuwe blogpost aan wijden haha!
    Ik ga gelijk die groep opzoeken en lezen wat er allemaal op te vinden is. Mijn vitamine B waarde was trouwens rond de 800. Ik had niet verwacht dat die zo hoog zou zijn, dus ik denk niet dat die injecties iets voor mij zijn.
    Succes en ik ben erg benieuwd naar de resultaten van je haartest!
    Fijn weekend alvast:)

    1. jenny

     En je neemt geen supplementen, voedingsmiddelen of drankjes met B12 erin?
     Daardoor kan je B12 vervalst hoog zijn, bloed lijkt dan te kloppen. Maar ’t komt niet in je cellen. Altijd bij iemand laten onderzoeken die er verstand van heeft. Dat hebben de meeste arsten niet. Ik weet daar helaas alles van….

     1. Fia

      Ik nam toen wel een vitamine b, maar ook zonder was het een hoge waarde. Kan ik gewoon bij de huisarts laten checken of de B12 wel bij m’n cellen komt?

 3. Judy de Koningh

  Zo fijn dat je jouw onderzoek steeds weer deelt! Super waardevol! Ik ben benieuwd waar je die haartest kunt bestellen/laten doen en hoeveel het kost. Wil je dat delen?
  Liefs Judy

  1. He lieve Judy,
   dankjewel:)
   Ik volg zelf de facebook groep “Andy Cutler Chelation: Safe Mercury and Heavy Metal Detox” waarin onder Aankondigingen een newbie flow chart staat met heel veel informatie stap voor stap. Heel overzichtelijk. Daar staat ook waar je een haartest kunt bestellen, de do’s en don’ts, hoe je je lichaam ondersteunt bij het ontgiften, etc.
   De haartest heb ik besteld via http://www.DirectLabs.com (Maybe it’s mercury MIM internationale set) en kostte me €110. Maar ik raad je echt aan om de vastgezette informatie in die facebook groep te lezen mocht het je lukken qua energie, want er zit enorm veel kennis. Dan kan je met meer informatie beslissen of je die haartest wilt doen. Maar er wordt ook geadviseerd soms om een oefen ronde te doen met ALA (alpha liponzuur) volgens het protocol en als je daar op reageert, goed of slecht, dat je sowieso een zware metalen belasting hebt. Alleen is het toch wel fijn om begin waardes te weten én te weten of je alleen kwik hebt of ook andere metalen, want daarvoor moet je dan een ander supplement toevoegen.
   Ik ben mega blij met het vinden van al deze informatie, want ook zonder zware metalen belasting misschien weet ik nu beter hoe ik mijn lever en verdere lichaam ondersteun bij ontgifting.

   Dikke kus!!

   1. Judy

    Dank je wel voor de super waardevolle info lieve Roos!! Voelt als een grote opgave om hier ‘in te duiken’, maar voel ook dat het mijn interesse wekt. Dus zodra het lukt ga ik er naar kijken. Veel liefs!!

 4. Jen Luesink

  Hallo Roos, Is het niet zo dat ME en pots te maken hebben met het zenuwstelsel ? Ik heb zelf ook pas de diagnose ME en orthostatische intolerantie. Bij mij is de ellende begonnen door langdurig b12 te kort, en een verkeerde en te late juiste behandeling. Ik denk dat veel ellende bespaart is gebleven bij juiste behandeling.

  Heb je de perrin technique al eens bekeken ?

  Groetjes Jenny

  1. Hoi Jenny,

   ik geloof dat daar nog geen eenduidige mening over is, maar dat het merendeel inderdaad er vanuit gaat dat het zenuwstelsel erbij betrokken is..
   Sarah Myhill denkt dat POTS ook door slecht werkende mitochondriën komt maar ik denk zelf dat er inderdaad iets misgaat in het zenuwstelsel. En in de aansturing vanuit de hersenen.
   Wat ME betreft, het blijft natuurlijk nog steeds onduidelijk..

   Op de pagina ME & POTS zeg ik dit:

   “Maar om wat meer informatie te geven, quote ik ME/CVS Stichting Nederland en MEgids.net:

   “ME (myalgische encefalomyelitis) is een niet-aangeboren, chronische en complexe multisysteemziekte. Het is dus een aandoening, waarbij meerdere systemen van het lichaam betrokken zijn.
   ME bestaat uit immunologische, neurologische en cognitieve stoornissen, orthostatische intolerantie, orthostatische hypotensie, slaapafwijkingen en een verstoring van het autonome zenuwstelsel. Een deel van de mensen met ME/CVS heeft (chronische) pijn.””

   Wie het weet mag het zeggen:)

   Wat ontzettend vervelend dat je zoveel klachten hebt door langdurig B12 tekort. Ik ken de perrin technique niet, ik zal eens kijken!

   Ik snap je andere reactie over B12 niet, waar reageer je dan op? Want ik gebruik al bijna 2 jaar twee keer per week b12 injecties:)
   Liefs!

   1. Roos Moelker

    Oh, ik zie nu pas dat die reactie over B12 op FIA was en niet op mij:) Dat is niet duidelijk als ik in het systeem een reactie krijg, maar nu ik bij de blog zelf kijk wel!

Leave a Comment