Update na 11 maanden chelatie

Ik realiseerde me net ineens dat ik vandaag precies vier jaar vrijgezel werd. Al voel ik me niet vier jaar vrijgezel, aangezien ik regelmatig heb gedate de afgelopen jaren. Maar MAN, MAN, MAN, wat ben ik blij dat ik de afgelopen jaren single door heb gebracht!!

Ik heb zoveel mooie ervaringen gehad en zoveel fantastische mensen ontmoet, wat allemaal niet gebeurd zou zijn als ik nog in een relatie zat.

Daten als je weinig energie hebt was niet makkelijk de afgelopen jaren. Ik ging snel over mijn grenzen, omdat ik het moeilijk vond te laten zien hoe weinig ik écht kon. En nog steeds ga ik vaak door op adrenaline, om dan vervolgens in mijn eentje de prijs te betalen voor het over mijn grenzen gaan. Om de ander niet teleur te stellen. Of omdat ik het gewoon zo fijn en leuk heb, dat ik op levenslust en “liefde” door ga.

Daten nú, nu ik weet dat mijn lage energie niveau nog maar tijdelijk is, is totaal anders. Nu kan ik zeggen: het is nu nog even kut, maar over een jaartje (?) zal het anders zijn. Nu voel ik me zoveel minder bezwaard. Ik hoef niet meer te denken “wanneer zal iemand het beu zijn, om altijd nee te horen”, want ik weet dat ik over een tijdje weer ja kan zeggen.

Ok, maar hoe gaat het nu met je? Die vraag krijg ik vaak.

Best goed! Als we even kijken naar het verloop van de behandeling, zoals die bij veel mensen gaat die kwik aan het ontgiften zijn met het Andy Cutler protocol (en zoals ik in deze blog beschrijf): de eerste paar maanden is er verbetering, tot je in de Dump fase terecht komt. Dan worden je klachten juist erger. Tijdens die Dump krijg je de piek van de Dump waarin je je op je slechts voelt en daarna vervolgt de gewone Dump fase weer.

Zo ging het bij mij:
2 juni 2019: Begin kwik ontgiften met het Andy Cutler Protocol om veilig kwik te cheleren.
Juli en aug 2019: Voelbaar verbeteringen, minder brainfog, minder last van POTS en Orthostatische Hypotensie (Voor uitleg zie onderaan deze blog).
Eind september 2019: Start Dump fase, voel duidelijk dat ik fysiek achteruit ga, minder kracht, nog minder energie.
20 oktober 2019: Start Piek van de Dump, drie maanden héél zwaar. Kom niet vooruit, kan niet meer voor mezelf zorgen.
26 januari 2020: Einde Piek van de Dump en vervolgen gewone Dump fase.

Daar ben ik nu. Hoelang die nog gaat duren weet ik niet, dat verschilt per persoon. Maar aangezien ik behoorlijk ziek was en ik nog steeds maar een heel lage dosering van de chelator kan verdragen, denk ik best lang. De Dump fase duurt nu al 7,5 maand en kan dus zeker nog een jaar duren.

Als ik mezelf nu vergelijk met vóór de behandeling, ben ik fysiek duidelijk slechter en is mijn hoofd juist wat beter. Ik heb minder vaak last van heftige brainfog, ik crash minder vaak, ik kan me langer concentreren en kan gewoon helderder denken. Vroeger zei ik heel vaak “mijn hoofd is zoo vaag?!?!” en dat hoor ik mezelf vrij weinig meer zeggen.
Nadat de Dump voorbij is, zal ik mijn chelator weer op kunnen hogen en zal ik langzaam maar zeker gestaag beter worden.

Momenteel heb ik al meer dan een maand behoorlijk goede dagen, waarin ik me gedurende de dag vrij stabiel voel. Voorheen kon ik goede ochtenden hebben en me ’s middags ONWIJS slecht voelen, of andersom. Nu voel ik me gedurende de dag best prima. Wel zolang ik me niet inspan. Zodra ik iets actiefs ga doen, loopt mijn energie zo weg. En ik slaap/rust nog elke middag van 13:00 tot 16:00 uur. Maar voor die stabiliteit teken ik hoor. Jeutje.

En ander goed nieuws: mijn hond Benka heeft een nieuw baasje gevonden! Of twee eigenlijk. Een onwijs leuk stel uit Amsterdam waar ze het zo goed doet en een veel beter leven heeft dan ik had kunnen geven. Dit geeft me zoveel rust.
En ik krijg nog steeds twee keer per week hulp met Bibi. Mag zeker vaker, maar dit is al heel fijn!

Dus, al met al een zeer positieve blog. Als het zo door gaat kom ik die Dump wel door..


→ De facebook groep: Andy Cutler Chelation: Safe Mercury and Heavy Metal Detox.
Ga naar Aankondigingen en dan naar Newbie Flow chart. Stap voor stap informatie over kwik en het protocol. 

→ Voor een uitleg over een kwik vergiftiging en veilig cheleren, check deze blog: 
Kwikvergiftiging deel 1: Over hoe je veilig kwik cheleert met het Andy Cutler protocol.


Related posts

5 Thoughts to “Update na 11 maanden chelatie”

 1. M

  Hi Roos,

  Een tijdje geleden toen ik meer informatie zocht over Andy Cutler zijn protocol, kwam ik jouw blog tegen. Ik heb hiervoor meerdere dingen geprobeerd (zoals huisartsbezoeken, detoxen, bepaalde diëten, bepaalde protocollen), maar na jouw blogposts en vele andere bronnen te hebben gelezen ga ik ook een stap nemen om te cheleren. Ik kamp ook met alle symptomen van een kwikvergiftiging en kan me erg vinden in de ups en downs. Na een dag goed voelen en energie hebben om dingen te ondernemen, crash ik de dagen daarna erg hard en is m’n bed uitkomen opeens een lastige taak. Ook heb ik 90% van de tijd brain fog, met nog een lijst van andere symptomen die ik vroeger niet had. Mijn moeder heeft veel amalgaamvullingen die ze al jaren had toen ze zwanger was van mij, en ook op andere manieren ben ik in contact gekomen met zware metalen.

  Ik lees je blogposts met plezier en het was fijn om heldere informatie te hebben toen het protocol nog onbekend voor mij was. Je schrijfstijl leest fijn en je enthousiasme werkt aanstekelijk.
  Nu heb ik ook een eerste stap gezet en heb ik ALA poeder besteld om deze zelf te doseren. Hiermee wilde ik in eerste instantie beginnen, maar ik raak er meer van overtuigd om eerst DMSA te gebruiken om eerst je lichaam zoveel mogelijk te ontdoen van giftige metalen, om dan na 3 maanden te starten met ALA omdat deze door de BBB gaat wat DMSA niet kan. Heb jij alleen ALA gebruikt, of ook DMSA? Ik dacht namelijk alleen ALA. In Nederland is DMSA niet puur te verkrijgen(zo ver ik weet), maar via de website Livingsupplements zijn deze wel te bestellen. Deze worden verzonden vanuit Zuid-Afrika, wat dus wel een tijdje gaat duren (vooral door de Coronacrisis), maar ik vraag me dus af of het echt nodig is.

  Ik heb zoveel informatie gelezen, en de ene zegt dat het wel nodig is en de andere zegt dat het niet hoeft. Liever begin ik natuurlijk dan gewoon gelijk met ALA als het geen permanente schade aanricht, alleen sommigen stellen dat als je gelijk begint met ALA je lichaam veel te voortduren krijgt en er juist extra kwik in je hersenen kan komen doordat de rest van je lichaam zich ook nog moet ontdoen van al dat kwik.
  Hoe kijk jij hier tegenaan, en voel je je nu nog steeds beter dan voor het protocol? Ik wil je hiermee natuurlijk niet bang maken, want het kan ook net zo goed niet kloppen voor bepaalde situaties. Wellicht is dit voor mensen die al jaren amalgaamvullingen hebben, en dus zwaarder vergiftigd zijn. ALA kan opzichzelfstaand misschien ook wel krachtig genoeg zijn dat DMSA niet nodig is. Wat denk jij?

  Om eerlijk te zijn kan ik niet wachten om te beginnen, en ik weet ook dat ik niet te snel moet willen, maar ik ben zo wanhopig omdat ik al 5 jaar van m’n leven de dingen niet kan doen die ik wel wil doen terwijl ik in de bloei van mijn leven zit. Ik ken verder niemand met dit probleem, dus vandaar dat ik jou vraag + omdat je er zoveel van af weet 🙂 Ik kijk uit naar je antwoord!

  Groetjes!

  1. Hoi!
   Wauw, ben heel blij met je berichtje want onder andere hiervoor heb ik mijn blog!!!

   Allereerst is het héél belangrijk dat je zelf geen amalgaam vullingen meer hebt. Heb je die zelf ooit gehad, of alleen je moeder? Je mag echt NIKS van amalgaam nog in je lijf hebben als je gaat cheleren, anders maak je jezelf zieker.

   Heb je al gelezen op de facebook groep van het Andy Cutler Protocol die onder mijn blogs staat? Daar staat alle informatie over welke chelator je kan gebruiken. Ik raad je aan de newbie flow chart te lezen, onder Aankondigingen. Daar staat ook alles over de Core four, de belangrijkste vier supplementen die je moet gebruiken tijdens het cheleren, welke vorm en hoeveel je er van nodig hebt. Vit E, Vit C, zink en magnesium.

   Via de search bar kan je heel veel informatie vinden over onderwerpen waar je vragen over hebt.

   Als je zelf gaat doseren, heb je een capsule machine maker? Ik wel, erg handig en scheelt geld. Ik bestel mijn DMPS en ALA inderdaad bij Living Supplements en dat duurt meestal een kleine 3 weken. DMSA heb ik nooit gebruikt, want daar kan je Candida van oplaaien en daar heb ik zo al genoeg last van.

   ALA kan je pas na drie maanden na je laatste kwik exposure gebruiken, bijvoorbeeld na het verwijderen van je amalgaam vullingen moet je drie maanden wachten alvorens met ALA te beginnen. DMPS kan wel meteen en volgens mij DMSA ook, maar daar weet ik te weinig vanaf. Als je voor die drie maanden al begint met ALA dan verplaats je inderdaad kwik je hersenen in, in plaats van andersom.

   Aangezien mijn laatste exposure jaaaaren was geleden kon ik meteen met ALA beginnen, wat de beste en sterkste ontgifter is omdat het inderdaad door je BBB gaat. Inmiddels ben ik overgestapt naar DMPS (sinds de Dump) omdat ALA echt te zwaar werd, maar ik kan niet wachten tot ik weer terug naar ALA kan, want daar doe je het echte werk mee.
   Als je dus geen amalgaamvullingen hebt, en geen specks (achtergebleven kleine stukjes amalgaam in je tandvlees), dan kan je gewoon beginnen met ALA. Op de facebook groep kan je alles lezen over de juiste start dosis. Ik begon zelf met 0,5 mg ALA en kon vrij snel naar 1 mg toen ik stopte met het eten van thiols (veel mensen met een kwik vergiftiging zijn gevoelig voor thiols: een soort zwavel verbinding die kwik vervoert in je lichaam en waar je beroerder door kan voelen). Ik eet al een jaar geen thiols meer en dat helpt enorm. Je kan de thiol exclusion test doen, ook dit staat allemaal op de facebook groep.

   Je lichaam krijgt enorm veel te verduren, daarom moet je de core four gebruiken en de meeste mensen, waaronder ik, gebruiken nog een hele hoop andere supplementen om hun lichaam te ondersteunen. Wat het ontgiften betreft: go low and slow. Liever te laag beginnen en snel op kunnen hogen, dan te hoog beginnen en een heftige klap krijgen omdat je lever en bijnieren het niet aankunnen. Kwik is mega giftig en moet dus met kleine beetje te lichaam uit, langzaam.

   Ik herken het gevoel snel te willen beginnen, maar als je alvast start met de Core Four (ik bestel alles op iherb.com – let op dat je POSTNL selecteert waarbij de belastingen en invoerrechten al zijn inbegrepen, anders betaal je als je boven de €45 bestelt heel veel belasting), dan ben je al goed bezig!
   Neem echt de tijd om de newbie flow chart te lezen, alle hokjes kun je aanklikken en daar vind je de basis informatie.

   HEEEEEL veel succes en bij vragen hoor ik het wel!!
   Groetjes

   1. Oh, en ja ik heb nog steeds profijt van de vooruitgang die ik heb gemaakt. Vooral mijn brainfog is veel minder dan voor de behandeling. Dat is al zoooveel winst!
    Nu nog de Dump doorstaan en dan zullen de verbeteringen nog duidelijk worden.

 2. Nico

  Dag Roos,

  Heb vorige week de diagnose van POTS gekregen na bijna 5 jaar zoeken en tientallen onderzoeken gedaan te hebben. Aan de ene kant opgelucht dat er eindelijk een naam kan aan gegeven worden maar aan de andere kant wat geschrokken omdat er niet echt een wonderpilletje bestaat die alles gaat oplossen.
  Toen ik jouw verhaal las was ik verbaasd dat alle details perfect overeenkomen met wat ik iedere dag meemaakte, had in al die jaren nog nooit gehoord van iemand met een gelijkaardig verhaal of ook maar iets dat er op leek.
  Volgende week start ik met een behandeling maar heb geen idee wat dit zal betekenen of opleveren.

  Groeten Nico

  1. Hoi Nico,
   wat vervelend dat jouw gezondheid ook zo’n zoektocht is!!
   Hoe heb je de diagnose gekregen?
   Welke behandeling krijg je? Hopelijk helpt het!

   Heb je gelezen dat de oorzaak van mij ME en POTS een kwikvergiftiging is?
   Als je je herkent in mijn klachten zou dat eventueel bij jou ook de oorzaak kunnen zijn. Het voordeel daarvan is dat er wél een oplossing is!
   Weet je of je moeder tijdens haar zwangerschap van jou amalgaam (zilveren) vullingen heeft gehad? Of jij zelf misschien? Of dat je op een andere manier in aanraking bent geweest met kwik? Veel sushi/vis hebt gegeten?

   Heel veel sterkte en succes !!

Leave a Comment