Behandelingen

Het Andy Cutler Protocol om veilig kwik te cheleren
Sinds ik er in mei 2019 via een haartest (en doordat ik zieker werd van bepaalde supplementen) achter ben dat ik een chronische kwik vergiftiging heb, richt ik me alleen nog maar op het protocol om kwik veilig te cheleren. Mijn blogs gaan sindsdien ook alleen over kwikvergiftiging en de behandeling daarvan.

Onderstaande informatie zijn de dingen die ik de afgelopen jaren heb geprobeerd. Alles wat ik probeerde aan te pakken, blijkt nu symptoom bestrijding geweest te zijn. Het b12 tekort, de bijnieruitputting, de brainfog, het slechte ontgiften.. Allemaal te verklaren door een kwikvergiftiging. Hopelijk door de oorzaak nu aan te pakken, raak ik al deze symptomen kwijt.
Daarom richt ik me dus alleen nog op het Andy Cutler Protocol om veilig kwik te cheleren.

Informatie van voor de kwikvergiftiging: 
Er is bizar veel informatie op internet te vinden over ME en mogelijke behandelingen en hoe meer je te weten komt, hoe duidelijker het wordt hoeveel je niét weet. Er is geen eenduidige behandeling voor ME. Dus probeer ik alles wat veelbelovend klinkt een voor een uit, sommige dingen onder begeleiding van dokter Visser of Katharina Deutsch, anderen op eigen initiatief.

Over het algemeen kan je bij de behandeling van ME kijken naar de behandeling van je immuun disfunctie, hormonale stoornissen, virussen en infecties, slaapstoornissen, ontgiftingsstoornissen, mitochondriale disfunctie, tekorten van voedingsstoffen en de behandeling van een zware metalen belasting.

Ik ben zelf voorstander van het versterken van je lichaam zodat deze het zelf weer kan, in plaats van van het bestrijden van symptomen. Maar omdat het nog onduidelijk is wat de ME veroorzaakt, zal het een combinatie van beide zijn.

Op deze pagina zal ik bijhouden waar ik qua behandeling mee bezig ben. Over bijna alles wat ik hier noem zal ik nog aparte blogs schrijven, hier alleen het overzicht (ik ben dol op overzichten, lekker overzichtelijk).

Wat heb ik gedaan of doe ik nu nog?

Aanvullen voedingsstoffen door middel van supplementen
Ik neem de volgende supplementen (update 2 mei 2019):
– Magnesiumchloride voetenbadjes (ik had een erg tekort en dit heeft ook geholpen tegen de rusteloze benen). Eerst vijf keer per week, nu drie keer per week. Niet iedereen neemt magnesium supplementen goed op, daarom neem ik voetenbadjes: op deze manier neemt je huid precies op hoeveel zij nodig heeft. Ook gebruik ik magnesium citraat.
– Zink 50 mg per dag
– Vitamine E 1000 IU per dag
– Glycine 2 gram per dag
– Vitamine A 25.000 IU 3 x per week
– Vitamine D3 5000 IU per dag
– Vitamine C (dit raad ik echt iedereen aan, ik gebruik een hoge dosis van ongeveer 5 gram per dag). Ik gebruik puur ascorbinezuur, deze. Maar kijk vooral wat fijn voelt bij jouw lichaam.
– De B vitamines: B1, B2, B3, B5, B6 (niet te veel, dit kan gaan stapelen!), B8 en B11 (methylfolaat, de actieve vorm, let op dat je geen foliumzuur neemt in de vorm van folic acid, dit blokkeert je receptoren).
– Iodine/jodium (ik eet geen brood namelijk): 1 druppel 3 x per week.

Ondersteunen bijnieren
Halleluja, een van de allerbelangrijkste voor mij!! Ik doe dit door middel van Adrenal Cortex 150 mg per dag en Pregnenolone 50 mg per dag. Vooral Pregenolone is mijn redding geweest toen mijn bijnieren weer eens waren gecrasht. Pregnenolone is de voorloper van de hormonen die in je bijnieren worden gemaakt.

B12 injecties hydroxocobalamine
Vanaf half april 2017 ben ik begonnen met B12 injecties, 1000 mcg hydroxocobalamine.
Eerst vier weken twee keer per week, toen een tijd lang één keer per week en na lang uitproberen wat de beste hoeveelheid voor mijn lichaam is kwam ik weer uit op twee keer per week. Dit doe ik vandaag de dag, mei 2019, nog steeds en heeft me enorm geholpen. Sinds ik B12 injecteer heb ik nooit meer langer dan twee weken een slechte periode, dwz alleen maar slechte dagen. Voorheen kon dat maanden duren.

IJzer tegen rusteloze benen
IJzersupplementen om mijn ferritine gehalte te verhogen, omdat uit het onderzoek van het Nederlands Slaap Instituut bleek dat ik last had van Restless Legs Syndrome, wat voor mij inhoudt dat ik om de 20 tot 30 seconden mijn benen beweeg. Dit merk ik niet omdat ik slaap, maar is niet bevorderlijk voor een goede nacht. Wel heb ik er last van vóór het slapen: een ongelooflijk irritant kriebelend, trekkend gevoel in m’n beenspieren, alsof mijn spieren samentrekken.
Ik kreeg ijzersupplementen voorgeschreven, dit schijnt te kunnen helpen. Samen met magnesiumchloride voetenbadjes is het ergste gedeelte verholpen maar heb er nog steeds regelmatig last van. Ik heb een paar dagen een lage dosering (0,125 mg) Pramipexol geprobeerd. Dit werkt hetzelfde als dopamine, wat noodzakelijk is voor veel hersenfuncties zoals de aansturing van spieren. Maar ik had zó veel last van de bijwerking slaperigheid dat ik heel snel weer ben gestopt.

Chronische hyperventilatie / diepe hypocapnie (verlaagde hoeveelheid koolstofdioxide in het bloed)
Uit de kanteltafeltest in december 2016 bij dr Visser kwam diepe hypocapnie naar voren. Dit is een benaming voor een verlaagde hoeveelheid koolstofdioxide in het bloed. Meestal het gevolg van te snel of te diep ademhalen (hyperventilatie).

Mijn koolzuur waarde bij staan tijdens de test was extreem laag: 19 mmHg. Dr Visser noemde dit heel zeldzaam. Hij raadde mij de Buteyko methode aan, wat ik heb geprobeerd (zie blog) maar omdat minder hyperventileren betekent dat je meer zuurstof in je cellen krijgt, word ik er heel beroerd van. Want meer zuurstof = ontgiften en dat kan mijn lichaam slecht, een bekend probleem bij ME patiënten. Ik hoop dat als mijn lichaam steeds beter kan ontgiften ik ook de Buteyko methode weer op kan pakken.

Ontgiftingsstoornissen
Ik heb veel geprobeerd om het ontgiften te ondersteunen, maar dit is nogal een lastig ding. Ieder lichaam werkt anders en heeft iets anders nodig qua ondersteuning dus het blijft uitproberen.
Ik heb me ingelezen in het Andy Cutler protocol (zie deze blog), een protocol voor het ontgiften van zware metalen. En omdat dat heel zwaar is voor je lichaam wordt er heel uitgebreid beschreven wat je moét en kán doen om je lichaam te ondersteunen bij deze heftige ontgifting. Sinds ik die supplementen neem, merk ik dat ik beter kan ontgiften. Hoe? Ik kan zweten in de sauna!! Na jaren nooit te kunnen zweten, lukte dat ineens! Ik was zo blij! Weg met al die afvalstoffen!!
Deze supplementen hebben mij hier volgens mij bij geholpen: magnesium citraat hoge dosis, vitamine E 1000 IU per dag en glycine 2 gram per dag.

Andere dingen die ik heb gedaan om mijn lichaam te ondersteunen bij ontgiften, maar die dus nooit hebben geholpen zoals de bovenstaande supplementen, zijn:
– Detox thee drinken
– Voetenbadjes met bentoniet klei, zuiveringszout en epsomzout
– Mijn huid droog borstelen
– Koud douchen (dramatisch, zelden gedaan, ik haat het)
– Leemwater drinken
– Epsomzout baden
– Verse peterselie thee

– Chlorella: LET OP, als je een zware metalen belasting hebt, neem dan absoluut geen chlorella! Dit bindt zich namelijk aan de zware metalen maar laat het ook weer los in je lichaam. Zo komen de metalen op een andere plek in je lichaam terecht, waar je heel ziek van kan worden! Dit geldt ook voor Glutathion en koriander. Re distributie van zware metalen zonder dat ze je lichaam uit gaan dus. Ik heb mezelf hier echt keihard mee in de vingers gesneden want sinds ik dit heb gedaan ben ik zieker geworden.
Als je een zware metalen belasting hebt, lees je dan in op de facebook site van het Andy Cutler Protocol. Deze facebook groep heet “Andy Cutler Chelation: Safe Mercury and Heavy Metal Detox”. Onder Aankondigingen staat een newbie flow chart waar stap voor stap het protocol wordt uitgelegd. Ik heb hier heel veel van geleerd. 

Steunkousen
Ik heb vanaf januari 2017 zes weken lang steunkousen gedragen. Dit kan bij sommige mensen helpen, maar deed bij mij helaas niks.

L-Carnitine
L-Carnitine is een molecuul in de mitochondriën dat er voor zorgt dat vet omgezet wordt in energie en het voorkomt melkzuur vorming in de spieren. Ook is het een antioxidant. Ik heb meerdere pogingen gedaan om dit te gebruiken maar ik verdraag het niet. Mijn klachten werden er erger door.

Mestinon
Februari 2018: In februari heb ik een aantal weken mestinon gebruikt 2 x 20 mg per dag. Maar ook  hier kreeg ik te veel last van de bijwerkingen (spierzwakte) dat ik er mee ben gestopt. Wanneer je al heel weinig energie hebt is het moeilijk om door te zetten wanneer je door een middel nóg minder energie krijgt. Soms is het lastig inschatten of het misschien toch nog in je voordeel zou kunnen werken op langere termijn, maar het inleveren van energie voor een onzekere behandeling is het voor mij niet waard.

DNA test 23andme.com
In maart 2018 heb ik de uitslag gekregen van mijn DNA test via 23andme.com. Dit zijn allerlei SNPs (gen variaties) op bepaalde genen en dat verslag is voor mij chinees. Sinds april 2018 ga ik naar Katharin Deutsch, integraal therapeut en zij kon aan de hand van mijn DNA verslag wat tips geven voor verdere onderzoeken en voor supplementen. De belangrijkste dingen hieruit: ik weet nu dat ik een MTHFR mutatie heb, waardoor ik slecht methyleer. Hiervoor neem ik B2 en Methylfolaat. Ook bleek uit dit verslag dat ik de hydro vorm van B12 nodig heb (er zijn nog twee andere vormen).

De toekomst
Ik zal nog maanden, misschien wel jaren, bezig zijn met kwik ontgiften. Slow, but steady. Ik ben heel positief en zal regelmatig updates plaatsen.