Kwikvergiftiging

Informatie over een kwikvergiftiging

Wat is kwik?

Kwik is een van de meest giftige substanties die we kennen. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen je gezondheid voor de rest van je leven beïnvloeden. Je komt heel makkelijk aan een kwikvergiftiging, maar komt er moeilijk vanaf. Mensen hebben namelijk geen natuurlijk mechanisme om kwik uit de hersenen te krijgen.

Kwik hoopt zich op. Dat betekent dat je een tijd lang nergens last van kan hebben, tot je ineens zoveel kwik in je lichaam hebt dat het mis gaat.

Bekijk hier (kijken vanaf ongeveer 6 min) een stukje van de aflevering van Zembla, waarin een toxicoloog uitleg geeft over hoe giftig kwik is aan de hand van het verhaal van Minamata, een dorp in Japan waar mensen ernstig kwik vergiftigd  raakten in de jaren vijftig en zestig door het eten van vis uit een baai waar kwik werd gedumpt.
Naar aanleiding daarvan werd het Minamata verdrag opgesteld, een mondiaal bindend verdrag met het doel de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen tegen kwik. 

 “Kwik is een zeer giftige stof die bij uitstoting of lozing in de lucht, de bodem of het water ernstige risico’s kan inhouden voor mensen, vissen, ecosystemen en wilde dieren en planten. Aangezien kwik lange afstanden in lucht en water kan afleggen, vormt het een wereldwijde bedreiging die alleen kan worden aangepakt door internationaal samen te werken.

Het Verdrag van Minamata biedt een internationaal regelgevingskader dat als doel heeft de gezondheid van mens en milieu wereldwijd te beschermen tegen de schadelijke effecten van kwik. De EU heeft het Verdrag op 10 oktober 2013 in Kumamoto (Japan) ondertekend samen met haar lidstaten, en zich ertoe verplicht het te bekrachtigen en in de hele Unie uit te voeren.”

Bron: https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2017/05/11/eu-to-ratify-minamata-convention-mercury/?fbclid=IwAR3p2MhNDUbPzqjvZr0V8EIV7wu1PCqmNxaPWKi-zUxxAgrsoT-5U7hAk1g

Bekijk ook even het korte filmpje via deze link.

In juni 2019 kwam ik er achter dat ik een kwikvergiftiging heb. Hoe ik eraan ben gekomen, is niet zeker te weten. Maar hoogst waarschijnlijk is mijn eerste exposure al in de baarmoeder geweest. Daarnaast heb ik als kind twee amalgaamvullingen (zilveren vullingen) gehad, welke voor vijftig procent uit kwik bestaan.

“Absorptie
De belangrijkste route van blootstelling aan kwik gebeurt via inhalatie van kwikdampen. (Zoals bij het inademen van kwik uit amalgaamvullingen). Na inhalatie wordt kwikdamp voor ongeveer 70-80% geabsorbeerd. Na absorptie in de long verdeelt het kwik zich verder verdeelt over het lichaam, met als belangrijkste doelorganen de nieren, hersenen, lever, milt en longen. Vanwege de hoge lipofiliteit kan het ook de bloed-hersenbarrière en de eventuele placenta passeren.

Kwik uit kwikdamp is het langst aanwezig in de hersenen; 10 jaar na hoge blootstelling worden hier nog hoge niveaus aangetroffen.”

Bron: https://toxicologie.org/monografie/kwik

Hoe kom je eraan?

1. Amalgaam vullingen: De nummer één bron van blootstelling aan kwik komt door amalgaam (de zilvere) vullingen. Deze bestaan voor vijftig procent uit kwik. Dit kwik verdampt, adem je in en slaat zich op in je organen en hersenen (kwik houdt van vette organen).
Wanneer je moeder amalgaam vullingen had tijdens jouw zwangerschap, kan je deze giftige stoffen mee krijgen via de placenta.
Sommige mensen zijn gevoeliger voor kwik (dat zit in de familie) en sommige amalgaam vullingen verdampen ook meer kwik dan anderen. Dit maakt dat de een wel ziek wordt en de ander niet.
(Let op: Als je je vullingen weg laat halen, moet dit veilig! Er is helaas geen tandarts in Nederland die zich houdt aan de regels om het volledig veilig te doen! Je wilt echt niet bij het losboren (en dus verwarmen van kwik) nog even een extra schadelijke hoeveelheid kwik inademen. Op de Facebook groep (zie onderaan deze blog) is een lijst te vinden met alle tandartsen die SMART gecertificeerd zijn en het IAOMT protocol aanhouden).

2. Vis: Mensen die veel vis eten zoals tonijn en zwaardvis, kunnen hierdoor kwik vergiftigd raken. Vissen worden zelf niet ziek van kwik omdat zij enzymen hebben die kwik methyleert.

3. Kwik in agricultuur: Kwik werd voorheen gebruikt als fungiciden om zaadkorrels te bewaren.

4. Gebroken apparaten die kwik bevatten: Kwik wordt nog veel gebruikt, zoals in batterijen, in licht schakelaars, thermometers, etc. Als dit breekt komt er kwik vrij wat je in kan ademen.

5. Medische producten: Vroeger werd kwik gebruikt als medicijn en je kunt het nog steeds vinden in oogdruppels, neusdruppels, oordruppels en andere producten.

6. Gemorste vloeibare kwik: Vloeibare kwik is moeilijk om te vinden, nadat het ergens gemorst is. Het kan bijvoorbeeld tussen je vloer kruipen en daar jarenlang dampen afgeven.

7. Bepaald antiek: Het CDC (Centers for Desease Control and Prevention) waarschuwt voor bepaald antiek waar mogelijk kwik in kan zitten, zoals bijvoorbeeld thermometers, barometers en slinger klokken.

8. Cosmetica: Kwik wordt gebruikt in cosmetica als conserveermiddel en als actief ingrediënt in bepaalde crèmes om je huid te verlichten.

9. Verf: Tot 1991 werd kwik als conserveermiddel gebruikt in verf. Dit hoefde niet op het label gezet te worden.

Bron: The Mercury Detoxification Manual, a Guide to Mercury Chelation – Rebecca Rust Lee and Andrew Hall Cutler, PhD, PE

Verder…

Wil je onderzoeken lezen over kwik en amalgaamvullingen? Zie dan de pagina: Informatie over kwik.
Volg mijn informatieve instagram account over kwik: safemercurydetox.