De ballon theorie

Ooit heb ik de lepel theorie gedeeld op mijn Facebook om een indruk te geven hoe het is om chronisch ziek te zijn. Maar omdat de persoon in de lepel theorie een stuk ernstiger ziek is dan ik, gaf dit voor mij geen goed genoeg beeld.

Wel laat de lepel theorie duidelijk zien met welke keuzes je te maken hebt als je ziek bent en ik vind hem dan ook zeker de moeite waard om te lezen. Het maakt je bewust waar je als chronisch zieke over na moet denken. De meeste mensen hoeven namelijk niet na te denken over waar ze hun energie aan besteden. Staan niet stil bij het feit dat je jezelf gelukkig mag prijzen als je alles kan doen wat je wilt, want gezond zijn en energie hebben is gewoon normaal. Ha! If only. Was ik het gelukkigste mens op aarde 🙂

Ok, dan nu mijn versie.

Als ik wil uitleggen hoe het voelt om weinig energie te hebben, vergelijk ik mijn energie niveau wel eens met een ballon, waarbij een volle ballon staat voor een normaal energie niveau.

Let op: mijn ballon is NOOIT helemaal vol. Nooit voel ik mij zoals ik mij vroeger voelde qua energie, toen ik nog niet ziek was. Mijn ballon is altijd minder vol dan die van jullie of die van vroeger.

Een lege(re) ballon zorgt voor enorme wazigheid in mijn hoofd, ik kan niet goed nadenken. Het gevoel dat ik in een andere wereld zit (dit heb ik steeds minder gelukkig). Ik word misselijk van vermoeidheid. Mijn ogen willen dicht, alles wordt zwaar in mijn hoofd. Ik wil liggen, een gevoel van algehele beroerdheid. Rust aan mijn oren, aan mijn hoofd. Benauwd. Ernstig overprikkeld. 

Met een vollere ballon ben ik vrolijk en enthousiast. Wil ik mijn energie benutten.

Als ik ’s ochtends wakker word, weet ik nooit hoe vol mijn ballon is, dit verschilt per dag. Soms is heel duidelijk terug te halen waarom mijn ballon al zo leeg is bij het wakker worden (bijvoorbeeld een drukkere dag de dag ervoor), soms is er geen enkele aanleiding, niks anders dan  “gewoon” weer een lege ballon dag.

Het heeft geen zin om verdrietig of gefrustreerd te zijn door een lege ballon, want deze emoties kosten alleen maar energie en je wilt de weinige lucht die er in zit zo goed mogelijk benutten.

Als ik een verjaardag heb op zaterdagavond, betekent dat automatisch minder lucht in de ballonnen de week erna.
Ik lever als het ware lucht in, zodat mijn ballonnen sowieso al een stuk leger zijn dan wanneer ik niet naar het feestje ga.
Je moet dus goed nadenken of je dat het wel waard vindt. En heb je woensdag een “grote” afspraak met een vriendin, kan je dus niet naar die verjaardag de zaterdag ervoor, want je hebt je lucht op woensdag hard nodig.

Het allervervelendst aan de ballon, is dat hij in wisselend en onvoorspelbaar tempo leegloopt. Soms staat hij op driekwart vol, maar loopt hij tijdens de ochtendwandeling met de honden bijna helemaal leeg. Dan had ik al plannen om na het uitlaten nog even op de fiets naar de stad te gaan om iets leuks, want ik voelde me best goed met driekwart ballon vol! Maar als ik terug kom is bijna al mijn lucht weg en moet ik mijn plannen laten gaan en op de bank gaan liggen.

Het is dus niet te voorspellen hoe snel mijn ballon leeg loopt, ook dit verschilt per dag. Maar over het algemeen erg snel, overdag maximaal een uur, ’s avonds gaat ‘ie langer mee, vooral als ik zit. Alcohol zorgt op de avond zelf ook voor meer energie, maar neemt lucht weg van de ballonnen de dagen erna, dus ja, keuzes maken.

Omdat mijn ballon inééns leeg kan lopen, ga ik ook weg van een afspraak als ik me nog best oké voel, want ik wil het voor zijn dat mijn ballon ineens alle lucht kwijt is en ik helemaal beroerd op een lege ballon nog naar huis moet rijden/fietsen. Ik ga liever weg als ik nog wat lucht heb om normaal thuis te komen. Mensen zien me dus zelden als mijn ballon al helemaal leeg is, omdat ik dat moment voor probeer te zijn.

Overigens maakt het weinig uit wat ik doe: die ballon loopt altijd leeg. Of ik nou thuis op de bank Netflix kijk of met de honden loop of bel met een vriendin, die ballon is lek en de lucht loopt hoe dan ook weg. 
Wel is het zo dat als ik lig (bijvoorbeeld bij het water), mijn ballon minder snel leegloopt. Liggen is het meest energie/lucht besparend. Stil staan zorgt het snelst voor een lege ballon. Met een half uur is hij helemaal leeg. Als ik ook nog praat tijdens het stilstaan, ben ik na dat half uur zo beroerd dat ik de rest van de dag op een lege ballon moet teren.

In de middag ga ik liggen en slapen. Soms is mijn ballon dan nog niet helemáál leeg, maar ik weet dat ik die rust nodig heb – al is het maar om de ballon niet nog verder leeg te laten lopen. Als ik goed slaap, dan heeft mijn ballon zich weer iets gevuld.
Maar soms heb ik geslapen en heeft hij zich totaal niet gevuld. Dan word ik erg beroerd wakker en sleep ik mezelf de rest van de middag door. Zo na het avond eten heeft mijn ballon er wel weer zin in, heeft hier en daar wat lucht gesprokkeld en dan voel ik me wel weer oké.

Ik word soms dus wakker met een ballon op de helft (dat noem ik nog steeds een goede dag voor mij, als ik de helft van jullie energie heb, want het kan zóveel erger), en die ballon loopt dan soms maar heel langzaam leeg. Ik kan de honden uitlaten en op de fiets naar de stad. Als ik terug kom heb ik nog een beetje lucht over om me niet mega beroerd te voelen. Dit zijn heel goede ochtenden!!

Zolang er lucht in mijn ballon zit kan ik me nog best goed voelen. Goed genoeg om even iets te doen. Ik kan bijvoorbeeld thee drinken met een vriendin en het fijn en gezellig hebben, maar mijn ballon loopt ondertussen in rap tempo leeg. Ik houd het dus maar kort vol, maar kan me in die korte tijd – zolang er wat lucht in mijn ballon zit – toch even goed voelen. Ben dan ook vrolijk en druk.

Soms gebruik ik op vrijdagavond al heel veel lucht van de ballonnen de week erna, maar heb ik het er voor over. Omdat ik dan zo’n leuke avond heb, kan ik het makkelijker verdragen me de dagen erna beroerd te voelen. Dan zijn mijn ballonnen misschien heel leeg, maar voel ik me mentaal goed en sterk.

Soms zeggen mensen als je iets leuks doet: “daar krijg je energie van”, maar zo werkt het niet bij mij. Alleen liggen en slapen zorgt ervoor dat mijn ballon zich weer vult, niks anders. Wel kan ik, zoals in het voorbeeld hierboven, de vermoeidheid beter verdragen, omdat ik me mentaal zo goed voel door leuke dingen. 

Dus.. Het is dus een kwestie van bewustzijn, nadenken, keuzes maken, soms flink op je plaat gaan, verdragen, en genieten van alle lucht die je wel hebt. Want er zijn ook ME’ers die helemaal geen lucht hebben.

x

Roos

Related posts

Leave a Comment