B12 injecties

Er is steeds meer onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat mensen met ME baat kunnen hebben bij vitamine B12 injecties. Hiervoor hoef je geen lage bloedwaarde van B12 te hebben. Een studie vond namelijk ook verhoogde energieniveaus terug bij mensen die geen vitamine B12 tekort hebben en toch injecties toegediend kregen. Verder zijn er vooral veel ervaringsverhalen van patiënten die er baat bij hebben.

Ik ben daar één van! Ik zweeeeeeer bij de injecties!

Voorheen had ik weken en zelfs maanden dat ik bijna niks kon behalve op de bank liggen (15% van mijn energieniveau van vroeger). Die periodes wisselden zich af met gemiddelde (35% van mijn oude energieniveau) en goede periodes (50% van mijn vroegere energieniveau).
Sinds ik in april begonnen ben met injecteren met B12 heb ik zo’n lange slechte periode van weken of maanden niet meer gehad. Er zijn nog genoég slechte dagen, maar ik ben stabieler en daar ben ik héél blij mee want 2,5 maand je alleen maar slecht voelen is echt niet leuk.

Behalve dat ik geen weken/maanden meer op de bank hoef te liggen, merk ik deze stabiliteit ook in het feit dat als ik iets leuks in plan (een verjaardag op zaterdagavond bijvoorbeeld), ik er met de  nodige voorbereidingen (de dagen ervoor niks druks doen) vanuit kan gaan dat het me gaat lukken. Voorheen zei ik altijd bij voorbaat al dat de kans groot was dat ik er niet bij kon zijn.

Ik ga een DNA test doen (later hierover een blog) om o.a. te kijken of ik ook nog een andere vorm b12 nodig heb, methylcobalamine, maar momenteel injecteer ik om de vijf dagen 1000 mcg hydroxocobalamine en ben hier enorm mee geholpen.
Stiekem hoop ik natuurlijk dat ik die andere vorm ook nodig heb en ook deze weer voor wat verbetering zorgt!

Waar heb je B12 voor nodig?
B12 heb je onder andere nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die zuurstof binden en door het lichaam transporteren. Ook is de vitamine belangrijk voor het geheugen, de denkfuncties, het slaap-waakritme, het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Bij een B12 tekort kunnen er onder andere beschadigingen ontstaan aan je zenuwstelsel, je immuunsysteem, je hart- en vaatstelsel, je bewegingsstelsel (spieren, pezen en botten) en je maagdarmstelsel.
Deze schade kunnen een hele waslijst aan symptomen veroorzaken, waar dit er een paar van zijn: extreme vermoeidheid, duizeligheid, benauwdheid, restless legs, darmklachten, wazig zicht, migraine, tintelingen, raar gevoel in de voeten (het gevoel alsof je op watten of kussentjes loopt) en (spier)pijnen.

Waarom werkt een hoge dosering B12 bij mensen met ME?
Er zijn verschillende theorieën waarom B12 injecties kunnen helpen. Hier zet ik er een paar uiteen.

 • Opname probleem
  De hoeveelheid B12 in je bloed zegt niet veel over hoe de B12 wordt opgenomen in je lichaam. Opname wordt belemmerd door onvoldoende maagzuur, het prikkelbare darmsyndroom, een lekke darm en bacteriële overgroei van de dunne darm. Dit zijn aandoeningen die vaak voorkomen bij ME patiënten.
 • B12 doorbreekt het stikstofoxide/peroxynitriet mechanisme
  Een belangrijk probleem bij patiënten met ME is de lekkende darm als gevolg van te veel slechte bacteriën in de darm en te weinig goede bacteriën. Doordat deze darmwand lekt, komen toxines terecht in het hele lichaam. Gevolg hiervan is dat deze toxines continue stikstof(monoxide) aanmaken. Door een teveel aan stikstof (NO) treden problemen op door de stof peroxynitriet. Dit is de sloper van hersen- en zenuwcellen, DNA en het omliggende weefsel. Deze stof kan zelfs de natuurlijke barrière tussen bloed en hersenen verzwakken zodat toxische stoffen (ook wel zware metalen genaamd en dan met name kwik en koper bij mensen met ME) gemakkelijker hersenen kunnen binnendringen. Kortom: Toxines kunnen het gehele zenuwstelsel aantasten.Bij fysieke inspanning stijgt het stikstof niveau nog verder omhoog, zodat de symptomen en klachten nóg erger worden.Hydroxocobalamine (cobinamide) is een specifieke vorm van vitamine B12, een krachtige stikstofmonoxide vanger en de enige vorm van vitamine B12 die de stikstofmonoxidemolecule kan neutraliseren. Hydroxocobalamine is dus net die vorm van vitamine B12 die in staat is om het stikstofoxide/peroxynitrietmechanisme, te doorbreken, maar dan wel in hoge hoeveelheden. Dus niet de lage waardes (1 mg hydroxocobalamine) die de reguliere artsen in Nederland voorschrijven, maar meerdere malen per week injecties van 10 mg of dagelijkse zuigtabletten van 35 mg.

  Ook wordt er gezegd dat B12 zich bindt aan deze toxines, waardoor B12 op andere plekken zijn werk niet meer kan doen. Recent onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat dat de meeste ME patiënten ondanks een normale bloedwaarde over bijna geen of helemaal geen B12 in de hersenen beschikken.

 • B12 vermindert de incidentie van abnormaal gevormde rode bloedlichaampjes
  In 1987 is door onderzoekers aangetoond dat bij ME patiënten 40 – 100% van de rode bloedlichaampjes een afwijkende vorm hadden waardoor zij niet meer makkelijk de haarvaten konden passeren. Dit zou mogelijk gevolgen kunnen hebben voor de transport van zuurstof naar de cellen en de transport van afvalstoffen vanuit de cellen. Bij de helft van de proefpersonen werd de vorm van de rode bloedlichaampjes weer normaal na het injecteren met B12. Bij de andere helft bij wie de vermoeidheid niet minder werd, bleef de vorm van de bloedlichaampjes afwijkend.

DOEN!

Hoe weet je nou of je baat hebt bij B12 injecties? Uitproberen! Volgens de B12 Kliniek is B12 niet toxisch en kan je er niet te veel van binnenkrijgen op deze manier.  Dus, baat het niet dan schaadt het niet.
Nogmaals: laat je dus niet misleiden door je bloedwaardes, want deze zeggen NIKS over de hoeveelheid B12 die in je weefsels terecht komt!!
Ik kreeg de B12 voorgeschreven door Dr Visser van Cardiozorg en heb gelukkig een heel fijne huisarts die hier niet moeilijk over doet. Helaas is dit eerder uitzondering dan regel. Maar laat je niet ontmoedigen door een huisarts die niet mee werkt, er zijn er gelukkig dus ook die wél mee werken!

Roos

 

Bronnen:

www.me-gids.net

www.chronische-vermoeidheidssyndroom.pilliewillie.nl

www.vermoeidheidenpijncentrum.nl

www.b12kliniek.com

www.levenmetmecvs.nl

Related posts

2 Thoughts to “B12 injecties”

 1. jessica

  hallo,
  welke hoeveelheden injecteerde jij dan/ welke vorm zuigtabletten nam je dan? ik ken geen spuiten van 10 mg? ik hoop op antwoord!!!
  groetjes

  1. Hoi Jessica,

   ik injecteer 2ml hydroxocobalamine! Zeker geen 10mg dus:)
   2 ml = 1 mg.

Leave a Comment