Kwikvergiftiging: Hoe kom je er aan?

Antwoord op de vraag die ik het allermeest krijg: Hoe kom je aan een chronische kwikvergiftiging?

Kwik is een van de meest giftige substanties die we kennen. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen je gezondheid voor de rest van je leven beïnvloeden. Je komt heel makkelijk aan een kwikvergiftiging, maar komt er moeilijk vanaf. Mensen hebben namelijk geen natuurlijk mechanisme om kwik uit de hersenen te krijgen.

Kwik hoopt zich op. Dat betekent dat je een tijd lang nergens last van kan hebben, tot je ineens zoveel kwik in je lichaam hebt dat het mis gaat.

Bekijk hier een stukje van de aflevering van Zembla, waarin een toxicoloog uitleg geeft over hoe giftig kwik is aan de hand van het verhaal van Minamata, een dorp in Japan waar mensen ernstig kwik vergiftigd  raakten in de jaren vijftig en zestig door het eten van vis uit een baai waar kwik werd gedumpt.
Naar aanleiding daarvan werd het Minamata verdrag opgesteld, een mondiaal bindend verdrag met het doel de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen tegen kwik. 

Klik HIER voor de aflevering van Zembla, kijken vanaf ongeveer 6 minuten. 

(Waarom dit verdrag er pas in 2013 kwam, zo’n zestig jaar na het Minamata verdrag, is mij een raadsel. Maar godzijdank is dit verdrag vanaf 2017 in werking en staat hier onder andere in hoe het gebruik terug gedrongen moet worden en hoe er meer voorlichting en bewustwording moet komen.
Ernstig noodzakelijk, want werkelijk niemand die ik vertel over een kwikvergiftiging heeft hier van gehoord. En hoeveel mensen zijn er niet ziek, zonder dat zij weten wat de oorzaak is? Volgens mij zijn er heel veel mensen ziek door kwik, zeker als je hieronder leest hoe makkelijk je in aanraking kan zijn geweest met kwik).

Hoe kom je nou aan een kwik vergiftiging?

1. Amalgaam vullingen: De nummer één bron van blootstelling aan kwik komt door amalgaam (de zilvere) vullingen. Deze bestaan voor vijftig procent uit kwik. Dit kwik verdampt, adem je in en slaat zich op in je organen en hersenen (kwik houdt van vette organen).
Wanneer je moeder amalgaam vullingen had tijdens jouw zwangerschap, kan je deze giftige stoffen mee krijgen als kind.
Sommige mensen zijn gevoeliger voor kwik (dat zit in de familie) en sommige amalgaam vullingen verdampen ook meer kwik dan anderen. Dit maakt dat de een wel ziek wordt en de ander niet.
(Let op: Als je je vullingen weg laat halen, moet dit veilig! Er is helaas geen tandarts in Nederland die zich houdt aan de regels om het volledig veilig te doen! Je wilt echt niet bij het losboren (en dus verwarmen van kwik) nog even een extra schadelijke hoeveelheid kwik inademen. Op de Facebook groep (zie onderaan deze blog) is een lijst te vinden met alle tandartsen die SMART gecertificeerd zijn en het IAOMT protocol aanhouden).

2. Vis: Mensen die veel vis eten zoals tonijn en zwaardvis, kunnen hierdoor kwik vergiftigd raken. Vissen worden zelf niet ziek van kwik omdat zij enzymen hebben die kwik methyleert.

3. Kwik in agricultuur: Kwik werd voorheen gebruikt als fungiciden om zaadkorrels te bewaren.

4. Gebroken apparaten die kwik bevatten: Kwik wordt nog veel gebruikt, zoals in batterijen, in licht schakelaars, thermometers, etc. Als dit breekt komt er kwik vrij wat je in kan ademen.

5. Medische producten: Vroeger werd kwik gebruikt als medicijn en je kunt het nog steeds vinden in oogdruppels, neusdruppels, oordruppels en andere producten.

6. Gemorste vloeibare kwik: Vloeibare kwik is moeilijk om te vinden, nadat het ergens gemorst is. Het kan bijvoorbeeld tussen je vloer kruipen en daar jarenlang dampen afgeven.

7. Bepaald antiek: Het CDC (Centers for Desease Control and Prevention) waarschuwt voor bepaald antiek waar mogelijk kwik in kan zitten, zoals bijvoorbeeld thermometers, barometers en slinger klokken.

8. Cosmetica: Kwik wordt gebruikt in cosmetica als conserveermiddel en als actief ingrediënt in bepaalde crèmes om je huid te verlichten.

9. Verf: Tot 1991 werd kwik als conserveermiddel gebruikt in verf. Dit hoefde niet op het label gezet te worden.

Soms is het moeilijk om kwik te herkennen in een ingrediënten lijst. Er worden meer dan 38 (!) namen gebruikt voor kwik. Mocht je deze lijst willen, stuur mij dan even een berichtje, dan stuur ik een foto van de lijst.

→ Bron: The Mercury Detoxification Manual, a Guide to Mercury Chelation – Rebecca Rust Lee and Andrew Hall Cutler, PhD, PE.

Overige belangrijke informatie als je erover denkt om te gaan cheleren:

De haartest
Als je een haartest  laat doen, weet dan dat je deze niet zelf uit kan lezen. De uitslag van een haartest bestaat uit twee delen: de toxic metals (daar kijk je niet naar, kwik kan hier laag zijn, maar dat zegt niets over de kans dat je kwik vergiftigd bent). Je kijkt namelijk alleen naar het tweede gedeelte: elemental minerals. Wanneer deze mineralen voldoen aan bepaalde voorwaarden (zogeheten “counting rules”), dan kan geschat worden wat de kans is dat je kwikvergiftigd bent. Ken je deze counting rules niet, dan kan je ook zelf je test niet uitlezen. 
Ik heb zelf het boek niet (“Docter’s Data Toxic and Essential Elements Hair Test”) dus heb ook de kennis niet om deze counting rules uit te lezen. Daarvoor plaats je de uitslag op de facebook groep, waar tientallen mensen zitten die deze test voor je kunnen beoordelen.
Aan de hand van het aantal counting rules dat je test haalt (het liefst dus geen een), berekenen ze de kans dat je kwik vergiftigd bent. Ik voldeed aan alle drie de couting rules en dan is de kans 99,5% dat ik mercury toxic ben.

Het protocol
Dit Protocol is de enige manier om veilig kwik te cheleren. Er zijn andere chelatie therapieën die enorm schadelijk zijn, zoals IV chelatie therapie. Alsjeblieft, lees jezelf in in het Andy Cutler Protocol. Op die manier begrijp je hoe kwik werkt in je lichaam en de interactie tussen een chelator en kwik en begrijp je waarom IV chelatie therapie je ZIEKER MAAKT. Er komen genoeg mensen op de groep die zichzelf zieker hebben gemaakt met onjuiste chelatie therapieën, of bijvoorbeeld de smoothies van Medical Medium.
Dus mijn tip: ALSJEBLIEFT, maak jezelf niet zieker dan je al bent. Lees je in in het Protocol, begrijp hoe kwik werkt en ga dán pas verder met behandelen.

Het protocol werkt ALLEEN als je je volledig wijdt aan de regels. Er is geen snelle oplossing voor een kwikvergiftiging. Go low and slow. Je lichaam moet het namelijk kwijt via je ontgiftingsorganen en die zijn al zwaar belast. Ga je sneller dan je wilt, word je keihard terug gefloten, geloof me. Sla je dosissen over of neem je dingen van de lijst met dingen die je NIET mag, maak je jezelf zieker. Denk je dat je geen lever- of bijnierondersteuning nodig hebt? Think again. It ain’t easy, maar je krijgt er zo veel voor terug. Je gezondheid. Onbetaalbaar.

Mijn missie is om eerst beter te worden en dan zoveel mogelijk mensen te informeren over kwik. Al ben ik daar misschien al een beetje mee begonnen.. 

Vragen? 🙂


→ De facebook groep: Andy Cutler Chelation: Safe Mercury and Heavy Metal Detox.
Ga naar Aankondigingen en dan naar Newbie Flow chart. Stap voor stap informatie over kwik en het protocol. 

→ Voor een uitleg over een kwik vergiftiging en veilig cheleren, check deze blog: 
Kwikvergiftiging deel 1: Over hoe je veilig kwik cheleert met het Andy Cutler protocol. 

Related posts

4 Thoughts to “Kwikvergiftiging: Hoe kom je er aan?”

 1. Miranda Twisk

  Hoi roos,
  Ik vroeg mij af hoe het nu met je gaat?heeft de behandeling al zin?

  Groetjes,
  Miranda

  1. Hoi Miranda,

   De behandeling gaat volgens plan!

   Vanaf begin oktober begon de Dump fase (in de vorige blog beschrijf ik wat dat inhoudt) en vanaf 20 oktober is de piek van de Dump begonnen.
   Ik zit nu in de zevende week van die piek en die kan in principe 12 weken duren.. De eerste weken van de piek waren echt heel slecht, ik ben ook naar mijn ouders gegaan voor enkele weken omdat ik niet meer voor mezelf en mijn honden kon zorgen. Het grootste gedeelte lag ik op de bank (bij zitten en staan had ik snel last van POTS symptomen), heel langzaam en voorzichtig lopen en voornamelijk niks doen/kunnen.
   Inmiddels kan ik weer iets meer, loop ik weer op normaal tempo door huis en kan ik meer zitten en in beweging zijn. Maar ik ben nog niet uit de piek. Daarna gaat de gewone dump nog verder, voor ik weet niet hoelang. Ik wacht geduldig af. En soms ongeduldig 🙂

   Ik heb de eerste maanden van de behandeling al vooruitgang geboekt! Ik kon langer staan zonder veel POTS klachten en had minder rustdagen nodig. Die verbetering zal weer terugkomen na de dump, en zich nog verder ontwikkelen! Daar kijk ik naar uit!!

 2. Jonathan

  Hoi Roos,

  Ik zag je profiel voorbij komen en werd nieuwsgierig naar je website, waarvan je het adres had geplaatst. Wat een verhaal zeg! en wat goed van je dat je kwikvergiftiging via jouw site onder de aandacht brengt! Ik had er nog nooit van gehoord, maar ben er ff helemaal ingedoken, tot aan de Zembla aflevering aan toe. Ik hoop dat het goed met je gaat en wens je dat het herstel voorspoedig zal verlopen en je snel weer je energie terugkrijgt.

  Groeten Jonathan

  1. Hoi Jonathan,
   wat leuk dat je een berichtje achterlaat! Ja, ik hoop echt zoveel mogelijk mensen te informeren uiteindelijk 🙂
   Dankjewel voor je lieve woorden.

Leave a Comment